Resa med hjälpmedel
Här finns bra information till dig som reser med hjälpmedel och barnvagnar.
Alla bussar är utrustade med ramper som underlättar av- och påstigning för resenärer med barnvagnar och för resenärer med hjälpmedel.
- Ytan i bussen som är avsedd för barnvagnar och rullstolar är begränsad.
- Om man inte får plats får man vänta till nästa buss.
- I en lågentrébuss för lokaltrafiken reser resenär med rullstol i motsatt färdriktning, dvs. baklänges.
- Barnvagnar och rullstolar ska placeras vid anvisad plats och låsas med broms.
- Innan din resa behöver du säkerställa att din rullstol får användas som säte under färd enligt rullstolens bruksanvisning.
- Rullstol som tas ombord får vara max 1200 mm lång och 700 mm bred. Vikten på rullstolen med resenär sittandes i för vara max 250 kg.
- Rullstolen ska vara avsedd för inomhusbruk eller kombinerat inomhus- och utomhusbruk enligt bruksanvisningen. Rullstolar för utomhusbruk har en svängradie som inte är förenlig med utrymmet i bussen och kan därför inte tas ombord.
- Rullstolen ska placeras på rullstolsplats mot sätesrygg eller att hjulen på rullstolen tar emot hjulstödet. Rullstolens broms ska aktiveras. Det är viktigt att avlägsna ryggsäckar och påsar som kan komma emellan rullstol och sätesrygg/hjulstöd. Vältskyddet vid rullstolsplatsen ska vara nedfälld. Rullstol spänns inte fast.
- Barnvagnen skall för barnets och andras säkerhet fästas i fästanordning, s k stroppar, på barnvagnsplatsen. Alla bussar skall vara utrustad med fästanordning.Är du osäker prata med busschauffören.
- Barnvagnarrollatorer eller rullstolar får av säkerhetsskäl inte placeras så attde blockerar mittgångar eller dörrar.
- Det är föraren som fattar beslut om hur många hjälpmedel och barnvagnarsom får tas ombord och var de ska placeras.