Skolresor och Skolskjuts
Information om skolresor till och från skolan för elever i grundskola och gymnasiet. Din kommun ansvarar för skolskjuts och du behöver ansöka om det hos din kommun.
När du går i grundskolan eller på gymnasiet kan din kommun, vid en ansökan besluta att du har rätt till att åka till och från skolan med den allmänna kollektivtrafiken. Det kallas ofta för skolskjuts.
Skolskjuts för grundskoleelever
Med en skolbiljett kan du åka två enkelresor per dag med linjetrafiken. Biljetten är giltig alla skoldagar samt enstaka lovdagar under läsåret inom din hemkommun. På jul-, sport-, påsk- och höstlov kan du inte åka på skolbiljetten. Bussbyte, till annan linje måste ske inom två timmar från resans början.
Skolbiljetten skall användas så länge du går på skolan. Första månaden på höstterminen måste en resa göras, då laddas biljetten med nytt läsår.
Skolbiljetten är personlig och du måste vara beredd att kunna legitimera dig. För elever i grundskolan görs i övrigt inga biljettkontroller. När man reser mer skolkort har eleven inte rätt att ta med sig en medresenär.
Skolskjuts för gymnasieelever
Bussbiljetten med skolskjuts som fås av din kommun/skola gäller för resor till och från skolan för gymnasieelever. Biljetten gäller för två enkelresor per skoldag inom länet och innefattar även resor med Norrtåg och i vissa fall övergång till tätortstrafik. Byte till annan linje måste ske inom två timmar från resans början.
Kortet är personligt och elever som reser på skolkort måste kunna uppvisa fotolegitimation. Gymnasiekortet gäller ej röda dagar eller under sommar-, jul-, sport-, höst- och påsklov. Kortet skall visas för biljettmaskinen vid varje resa. När man reser mer skolkort har eleven inte rätt att ta med sig en medresenär.
För gymnasieelever görs biljettkontroller.
Allmänna frågor och svar om skolskjuts
Kortet är av plast. Det tål inte att böjas. Du får inte göra hål i kortet. Runt inuti hela kortet sitter en trådslinga. Om kortet går av eller får en spricka blir kortet oanvändbart.
Om kortet är trasigt eller om du försöker resa fler resor än tillåtna så "piper" biljettmaskinen. Trasiga kort byts ut på skolans expedition.
Det är din kommun som handlägger och beslutar om det.
För dig i grundskolan - frågor och svar
Anmäl direkt till skolan då du blivit av med ditt skolkort. I grundskolan löser du ut ett nytt skolkort på skolans expedition. Vid anmälan om förlorat skolkort rapporteras numret på det förlorade kortet till Länstrafiken, varefter det spärras i biljettmaskinsystemet.
Om du slutar skolan måste du lämna in ditt skolkort eller skolbiljett till skolan.
För dig i gymnasiet - frågor och svar
Skolbiljetten är personlig och endast giltigt tillsammans med fotolegitimation. Om du inte kan uppvisa legitimation skriver kontrollanten upp ditt namn, personnummer och skolkortsnummer. Andra gången detta händer kommer du att få ett brev från Länstrafiken där du uppmanas att lämna en förklaring till varför du inte hade någon legitimation. Om du även en tredje gång inte kan legitimera dig kommer Länstrafiken att spärra din skolbiljett och du får lösa ut en ny skolbiljett på din skola. Din skola kan ta ut en avgift för det.
Kontrollanten beslagtar skolbiljetten och den som lånat biljetten måste betala en kontrollavgift på för närvarande 1500 kronor samt bussbiljett för den aktuella bussresan. Du måste sedan kontakta din skola för en ny skolbiljett. Din skolan kan ta ut en avgift för att skapa en ny skolbiljett.
Anmäl direkt till skolan då du blivit av med ditt skolkort. Nytt skolkort köps på skolans expedition. Vid anmälan om förlorat skolkort rapporteras numret på det förlorade koret till Länstrafiken, varefter det spärras i biljettmaskinsystemet. Till dess att du erhåller nytt kort måste du betala dina resor själv.
Om du slutar skolan, flyttar eller får inackorderingstillägg måste du lämna in ditt skolkort till skolan. För sent återlämnade skolkort kan resultera i avdrag på ditt inackorderingstillägg. Skolan har rätt att kräva dig på ersättning för de resor du gjort.