Ombord på bussen
Här kan du läsa om vad du kan ta med på bussen och vad som gäller när du åker med våra bussar i lokaltrafiken i Umeå.
Biljettering
Vi ser helst att du köpt din bussbiljett innan påstigning. Då går resan snabbare. Men med hjälp av konto/kreditkort kan även bussbiljetter köpas på bussarna.
Av säkerhetsskäl kan du inte betala med kontanter ombord.
Busskortet är ett chipkort som kan användas många gånger och för alla typer av resor, enkel, rabatt eller period. En kortavgift tas ut på 25 kr.
Alla bussar har automatisk avläsning av mobila biljetter.
Busskort och mobila biljetter visas för kortläsare innan påstigning. Det ska du gör även om du vet att du gör en övergångsresa och byter buss. En övergång registreras i biljettmaskinen men kostar inget extra.
Resa med barnvagn eller hjälpmedel
Vi har speciella platser i bussen avsedda för barnvagnar och hjälpmedel.
Wifi
Bussarna är utrustade med trådlöst internet så att du kan surfa gratis.
Bagage
Du får ta med handbagage på bussen. Som handbagage räknas sådant som du kan bära själv.
Cyklar får inte tas med,och rullskridskor (inlines) är inte tillåtna att ha på sig i bussen. Du får av inte ta med stora och skrymmande saker.
Som skrymmande räknas exempelvis:
- Större möbler som sängar och bokhyllor
- Bagage som du måste ha hjälp med att flytta
- Vassa eller långa saker – cirka 2 meter eller längre
De här reglerna finns av säkerhetsskäl. Bagage får inte blockera sittplatser eller placeras så att mittgångar eller utgångar blockeras vilket förhindrar en snabb utrymning av bussen. Bagage kan dessutom orsaka olyckor och skador.
Kick-bike, elsparkcykel eller vikbar cykel
Färdmedel som är vik- och bärbara och är mindre än 120 cm i hopfällt läge går bra att ta med på bussen kostnadsfritt i mån av plats. Du får förvara ditt vikbara färdmedel på golvet i passagerarutrymmet. Tänk på att den inte får ta upp ett säte eller placeras så den blockerar mittgångar eller utgångar eftersom det kan förhindra en snabb utrymning av bussen.
Resa med djur
- Djur som hund och katt reser gratis tillsammans med betalande resenär.
- Det är tillåtet att ta med max 2 djur/ resenär.
- Alla djur ska hållas kopplade eller förvaras i avsedd väska/ bur och färdas på golvet.
Mindre djur kan hållas i knä men får inte placeras på sittplats. - Resenär med djur ska gå ombord genom mittdörren, där sådan finns. Undantag för ledarhundar som oftast är tränade att gå in genom främre dörr.
- Djuret får endast vistas i den bakre eller övre delen av fordonet för att underlätta för personer som är allergiska. Alla får resa med kollektivtrafiken, därför kan den aldrig bli helt allergisäker.
- Ledarhundar och signalhundar färdas med resenär på valfri plats i fordonet.
- Den som reser med djur ansvarar för dess säkerhet, och riskerar att bli avvisad eller nekad påstigning om djuret bedöms vara störande för annan resenär eller personal.
Broddar/Spikskor
Vi tillåter inte användandet av broddar/spikskorombord på våra fordon:
Broddar/spikskor skadar golven i bussarna. På sikt kan det leda till mögel, eftersom fukt riskerar att tränga ner i golven.
Längd/Slalomskidor
Det är tillåtet att ta med sig längdskidor och slalomskidor ombord på Ultras bussar förutsatt att dessa är hopbundna eller är i ett skid-fodral.Skidorna får inte vara lösa så att de utgör en skaderisk för andra passagerare.
Fordonstyper i Umeås lokaltrafik
De fordon som används i Umeås lokaltrafik följer de EU-direktiv som gäller. Fordonen används huvudsakligen i stads- eller förortstrafik med lägre hastigheter. Det låga golvet i dessa fordon möjliggör ett snabbare passagerarflöde och snabbare påstigning.
Fordonen är utformade för både stå- och sittplatspassagerare och är därför inte utrustade med säkerhetsbälten. Det är tillåtet, enligt lag att sitta eller stå i dessa fordonstyper utan säkerhetsbälte.